Topsector LSH is blij met komst Europees Medicijn Agentschap

Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) komt naar Amsterdam. Het agentschap is verantwoordelijk voor het goedkeuren van medicijnen op de Europese markt. Het EMA is nu gevestigd in Londen en moet zich vanwege Brexit elders in Europa vestigen.

Foto met afbeelding van de Europese vlag

Amsterdam was één van de 19 kandidaten die het prestigieuze agentschap wilde binnenhalen. Naast een versterking van het netwerk van topsector Life Sciences & Health (LSH) is er ook veel economische impact. Ruim 2250 voltijd banen, €150 miljoen directe bestedingen en veel inkomende bezoeken. Nederland zette een sterk inhoudelijk bidbook neer (www.netherlandsforema.eu) en creëerde een stevige lobby onder leiding van oud-minister Wouter Bos. Na drie stemrondes kregen Milaan en Amsterdam evenveel stemmen. Een loting gaf uiteindelijk de doorslag ten gunste van Amsterdam.

Nederland onderscheid zich van de rest door zijn hoogwaardige zorgkennis en grote toegankelijkheid met de rest van Europa. Door de komst van EMA Het EU agentschap verhuist in 2019 van Londen naar een nog te bouwen kantoor aan de Amsterdams Zuidas.