1 november opening Europees Regional Warehouse van de F-35 in Woensdrecht

Op 1 november jl. werd het Europees Regional Warehouse geopend van de F-35. Met intensieve steun van de topsector Logistiek en het ministerie van Economisch Zaken & Klimaat.

Afbeelding van de F-35 straaljager in de lucht.

Warehouse voor reserveronderdelen voor heel Europa

Een belangrijke logistieke dag voor de bv Nederland. Ruim twee jaar nadat Nederland het Europees distributiecentrum (dc) voor de F-35 in de wacht sleepte, is het warehouse voor reserveonderdelen voor alle F-35 vliegtuigen in Europa nu officieel geopend.

Nederland gaat alle reservedelen voor alle F-35 toestellen in Europa opslaan. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Defensie in augustus 2017 officieel bekend. Het gaat om opslag, verzending en het beheer van reservedelen van meer dan 400 F-35’s voor de komende decennia. One Logistics zal de opslag en distributie verzorgen van alle F-35 onderdelen in Europa.

Officiële opening

Op luchtmachtbasis Woensdrecht is onder toeziend oog van zo’n tweehonderd genodigden uit binnen- en buitenland, waaronder afgevaardigden van het Pentagon en de Amerikaanse overheid, het Europese warehouse officieel geopend.

Vanuit het dc op de luchtmachtbasis zal Nederland de komende twintig jaar de logistiek van de reserveonderdelen van het nieuwe gevechtsvliegtuig verzorgen.
Het eerste JSF toestel voor Nederland landde donderdag 31 oktober 2019 in Leeuwarden. Maar de logistieke deal is veel groter dan enkel Nederland. 
Richard Laurijssen, Commandant Logistiek Centrum Woensdrecht (LCW): “Het gaat niet enkel om onze eigen fleet. Maar om de hele F-35 fleet in Europa; van Israël tot Noorwegen en van het Verenigd Koninkrijk tot de oostgrens van Europa.”

Picken, packen verzenden

Het LCW fungeert als het Europees distributiecentrum. Het dc is onlangs nog vernieuwd en geautomatiseerd. In het warehouse, dat een oppervlakte heeft van 14.000 vierkante meter, worden vooral kleine onderdelen opgeslagen. Vanaf hier vindt de verpakkingen en verzending plaats. Inclusief de douaneafhandeling en exportvergunningen. Het Europese dc krijgt een vooruitgeschoven post op Schiphol. Dit omdat vervoer niet alleen over de weg gaat, maar ook via de lucht.

Wat tijdens de vele speeches van de betrokken partijen (Nederlandse luchtmacht, Lockheed Martin, Pratt & Whitney en One Logistics) opviel waren de woorden moed en vertrouwen. Het was geen gemakkelijke klus om het vertrouwen van de Amerikanen te winnen en de klus binnen te halen. René de Koning van One Logistics, de logistieke man achter dit succes vergeleek in zijn speech de vele jaren onderhandelen met die van een wielerwedstrijd bergop: “Koud, soms warm, maar veelal klimmen. Maar wanneer je wedstrijd klaar is en je hebt gewonnen dan voel je de pijn niet meer.” Ook keek hij vooruit naar de volgende fase: “We moeten opschalen en snel om alle vliegtuigen te servicen want het aantal F-35 vliegtuigen zal verdubbelen de komende jaren.