Brexit & Topsectoren: 40 acties om vandaag mee te starten!

Er komen veel verande­ringen aan waarvan vrijwel zeker is dat veel Nederlandse ondernemers (afnemers, leveranciers, transport, etc.) er mee te maken gaan krijgen.

Dit document is bedoeld voor de onderne­mer die alleen ervaring heeft met zaken doen binnen de EU en voor wie veel regels straks nieuw zullen zijn. Met de actiepunten in dit document kun je direct aan de slag.

Op het Brexitloket staat van export tot vestiging specifieke informatie waar de Brexit uw onderneming kan raken.

Infographic over de Brexit-to-do

Brexit mèt uittredingsakkoord

Bij een akkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU start na 29 maart 2019 tot 31 december 2020 een overgangsperiode. In deze periode verandert er voor ondernemers nog niets en blijven alle huidige regelingen met het Verenigd Koninkrijk van kracht. Op dit moment is niet met zekerheid te zeggen of er een akkoord komt. Daarom blijft het advies om u voor te bereiden op een scenario zonder akkoord.

Brexit zonder uittredingsakkoord

Wanneer er geen akkoord komt, verlaat het Verenigd Koninkrijk na 29 maart 2019 de EU zonder afspraken. Vanaf dat moment wordt het Verenigd Koninkrijk een zogenoemd derde land zonder duidelijke (handels)afspraken. In de praktijk kan dit betekenen dat u mogelijk te maken krijgt met hogere importheffingen op agro, food,  planten, bloemen en bollen, omzetverlies voor producenten van machines, chemische producten en onderdelen en tijdverlies, extra controles bij grenzen en (lucht)havens.

Dit kunt u nu al doen:

  1. Doe de scan: Ga uit van een harde Brexit, dan bent u goed voorbereid. Een handige hulp hierbij is de Brexit Impact Scan om (onverwachte) gevolgen in kaart te brengen.
  2. Kom in actie: loop de Brexit checklist af en raadpleeg alle tips en downloads op Hulp bij Brexit van VNO/NCW, MKB Nederland en de Rijksoverheid.
  3. Douane: Bij een harde Brexit is er geen overgangsperiode en gelden er direct andere douaneregels waar u zich op kunt voorbereiden.
  4. Internationaal ondernemen: ondernemersvereniging evofenedex heeft een whitepaper gemaakt met 5 aandachtspunten en 40 concrete acties die u nu al kunt nemen in voorbereiding op Brexit.
  5. Voorlichting: bezoek een Brexit evenement. Klik hier  voor een actuele lijst van evenementen.
  6. Vragen: Op het Brexitloket staat een groeiende lijst van veel gestelde vragen en antwoorden. Vindt u geen helder antwoord op uw vraag? Neem dan contact op met het Brexit loket.
  7. Ga naar de website GetreadyforBrexit "Snel door de Nederlandse havens" (ook in het Engels en Duits).