Tom van Aken gaat mkb vertegenwoordigen bij topsector Chemie

Per 1 januari 2020 is Tom van Aken door staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) benoemd tot mkb vertegenwoordiger van de topsector Chemie. Hij neemt daarmee het stokje over van Bert Jan Lommerts, die de positie sinds 2014 vervulde. Samen met Emmo Meijer (boegbeeld), David Pappie (ministerie van Economische Zaken & Klimaat), Bert Weckhuysen (vertegenwoordiger wetenschap) maakt Tom van Aken het topteam Chemie nu compleet.

Tom van Aken, mkb vertegenwoordiger topsector Chemie
Beeld: Avantium

De toekomst van groene chemie

Tom van Aken (49) begon zijn loopbaan bij DSM binnen de fijnchemie divisie, zowel in Nederland als in de Verenigde Staten. In 2002 maakte hij de overstap naar Amsterdamse start-up Avantium, een duurzaam chemiebedrijf dat met een zelfontwikkelde techniek groene, recyclebare plastics maakt met behulp van plantaardige stoffen, zoals industriële suikers. Van Aken was in het begin verantwoordelijk voor business development en werd in 2005 benoemd tot CEO van Avantium. Onder zijn leiding werd het bedrijf getransformeerd tot een technologiebedrijf dat zich richt op hernieuwbare chemische producten en materialen. Het beursgenoteerde bedrijf heeft laboratoria in Amsterdam, een eerste fabriek in Delfzijl en een proeffabriek in Geleen met de ambitie om nieuwe, biobased producten en processen op commerciële schaal te produceren. “De chemische industrie staat voor enorme uitdagingen. Tegelijkertijd biedt chemie ook de oplossingen om de transformatie naar een duurzame en circulaire economie mogelijk te maken. Ik kijk er naar uit om via het topteam Chemie goede samenwerking tussen wetenschap, industrie en overheid te stimuleren. Waarbij ontwikkeling en opschaling van nieuwe oplossingen mogelijk zijn en ook nieuwe bedrijven de kans krijgen om duurzame producten naar de markt te brengen”, aldus Tom van Aken.

Chemie maakt het verschil

Gelijktijdig betekent dit dat we afscheid nemen van Bert Jan Lommerts, als mkb vertegenwoordiger. Een bevlogen ondernemer en een groot belangenbehartiger van het mkb. Iemand die door zijn persoonlijkheid en inzet van groot belang is geweest voor de positie van het mkb specifiek binnen de topsector Chemie en algemeen binnen het Topsectorenbeleid. Door zijn vasthoudendheid en creativiteit kwam de herijking van topsector Chemie op basis van het plan “Chemie maakt het verschil” tot stand.  Verder nam  hij het initiatief voor het succesvolle mkb-programma Go-Chem, dat ondernemers en wetenschappers een opstapje biedt om samen te werken aan praktische oplossingen voor een duurzame samenleving.

Topsector Chemie

Er is een wereldwijde behoefte aan schone energie, gezond voedsel, betaalbare zorg en droge voeten. Nederland is sterk in het vinden van oplossingen voor dit soort uitdagingen. Dit biedt ons land mondiale groeikansen. Om met de best mogelijke oplossingen te komen, werken bedrijven, onderzoekers, overheden en maatschappelijke partijen nauw samen in negen Topsectoren, waaronder de Topsector Chemie. 

Binnen de topsector Chemie werken partijen vanuit hun talent, kennis en expertise aan een gezamenlijke doel: krachtig innoveren met uitstekend opgeleide mensen. De topsectoraanpak is typisch Nederlands; open, integraal, inventief en gericht op de toekomst. Zo bouwen we voort op onze sterke concurrentie positie in de wereld. Zie voor meer informatie: https://hollandchemistry.nl/